25. výročí DCHB

5. narozeniny maringotky Klubu Coolna oslavíme sportovně

V srpnu oslaví Klub Coolna Znojmo již 5. narozeniny své terénní maringotky Klubu Coolna Znojmo. Maringotka je umístěná na sídlišti Holandská v blízkosti skate poolu. V pátek 18. 8. 2017 od 14:15 do 17:30 hod. tu bude především pro uživatele či další mladé lidi, kteří chtějí využít prostor či čas s pracovníky. Je přichystán pestrý sportovní program pro mladé, aby si smysluplně využili jeden den svého odpoledního času o prázdninách nebo se něco dozvěděli. Všechny přítomné zveme i k prohlídce maringotky uvnitř

Maringotka za pět let působení byla vedena jako „prodloužená ruka“ nízkoprahového klubu a streetworku a pomohla přes 200 mladým lidem.

Uspořádala se tu řada akcí pro uživatele či veřejnost. Od dnů otevřených dveří až po Graffiti jamy, hudební představení různých místních znojemských raperů, turnajů v badmintonu či petanque, tanečních workshopů, ale také například besedy na různá témata (HIV, AIDS, bulimie, drogy, šikana aj.), také workshop na téma bezpečnost na ulici ve spolupráci s Městskou policií Znojmo, kteří představovali i techniky sebeobrany a mnohé další. Maringotka sloužila i jako forma legální plochy, kterou mohli sprejeři a writeři pomalovat dle naší dohody. V maringotce se hrálo nespočet stolních deskových her a i hry s preventivním přesahem např. Cesta z labyrintu města, která slouží k ujasnění hodnot, či dává odpovědi na otázky, kam se obrátit v případě nějakých problémů.

Klub Coolna se všeobecně snaží zlepšit kvalitu života dospívajících a předcházet případnému rizikového chování prostřednictvím nabídky sociálních služeb, poskytováním informací, odborné pomoci, vzdělávacích a volnočasových aktivit.

Terénní maringotka Klubu Coolna je rozdělena na dvě části. Přední část nabízí prostory pro hraní deskových a jiných her, k dispozici může být i notebook/tablet s připojením na internet, který pracovníci mohou přinést, když někdo potřebuje poradit přímo v terénu na ulici prostřednictvím, kterého si návštěvníci mohou například hledat práci či brigádu. Zadní část maringotky slouží jako poradenský koutek, kde terénní pracovníci mohou s mladým člověkem řešit to, co ho trápí. K dispozici jsou samozřejmě i venkovní prostranství a zapůjčit lze i fotbalový míč, volejbalovou síť, badminton, petanque aj.

Do terénní maringotky je srdečně zvána mládež ve věku od 11 do 26 let.  Maringotka je otevřená ve čtvrtek a pátek od 14-18:00 hodin. Pokud ovšem děti a mládež projeví zájem a dohodnou se s terénními pracovníky, bude zvažována možnost zpřístupnit maringotku častěji nebo i v prodloužených hodinách.

Děkujeme městu Znojmu, že celý projekt zastřešuje například i bezplatným pronájmem pozemku.

Robert Knebl

Vedoucí služby,