25. výročí DCHB

Tříkrálová sbírka 2017

Konečná částka činí 2 016 318,- Kč. Moc děkujeme.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2017 web.pdf

více informací

A co vy v té Coolně vlastně děláte?

coolna2

Na tuhle otázku odpovídají pracovníci znojemského NZDM několikrát do týdne. Lidé, kteří se o „nízkoprahy“ nikdy nezajímali, naší službě nerozumí. Myslí si, že pracujeme s problémovými dětmi. Že jsme nějací divní, když trávíme čas na sídlišti v maringotce. Že naše klienty vychováváme, že fungujeme jako družina, že jim vymýšlíme program a vlastně zaplňujeme jejich volný čas.

Tak to ale úplně není. Pracovníci NZDM se věnují klientům (od 11 do 26 let), kteří mají problémy. To nutně neznamená, že jsou problémoví. Tady na škatulky nehrajeme. Máš problém (nebo nápad), se kterým ti můžeme pomoci? Přijď, dveře máš otevřené. Ale tvoji nudu za tebe řešit nebudeme.

To ale neznamená, že bychom v Coolně nedělali nic. Veškeré aktivity ale směřujeme tak, aby měly určitý přesah – rozšiřovaly našim klientům obzory, učily je novým věcem nebo nabízely jiný úhel pohledu na jejich život.coolna7

Na každý měsíc plánujeme program, který se nese v duchu nějakého aktuálního preventivního tématu. S tím částečně souvisí i klubový časopis COOLTIME, který jsme začali vydávat na jaře. Tento (zpravidla) měsíční mini magazín jsme zatím věnovali třeba poruchám příjmu potravy, virtuální realitě nebo již zmíněné nudě. Každé z těchto témat pak otevírá spoustu možností pro přednášky, workshopy nebo filmy s danou tematikou. Je na klientech samotných, zda se programu zúčastní nebo ne. My docházku neřešíme a klienti jsou tady dobrovolně. Chtějí na sobě „makat“ a dodržují pravidla klubu, která jdou ruku v ruce s etikou a slušným chováním.

V loňském roce jsme pro klienty (ale často nejen pro ně) uspořádali hodně akcí, které navazovaly na všechno, co v Coolně řešíme. V létě jsme pořádali workshop hry na africké bubny. Bubnovat se neučili jen naši uživatelé, ale i široká veřejnost. Jednou z největších akcí byl pak Graffiti Jam ve skateparku, ktcoolna1erý propojil znojemskou hudbu, sport a umění.

V Coolně jsme také hodně sportovali. Hostili jsme podzimní Cool Cup (turnaj ve stolním fotbale a ping – pongu mezi NZDM Jihomoravského kraje a Vysočiny), uspořádali pětiboj na workoutovém hřišti, s trenérem Michalem Smrčkou si povídali o cvičení a výživě…

Mladým lidem, kteří přicházejí do Coolny, se zkrátka snažíme ukazovat, jak smysluplně trávit volný čas a zároveň na ně působit preventivně, aby „nespadli“. Proto chystáme na začátek února velmi otevřenou přednášku o tom, jak těžký je návrat do normálního života po dvou letech vězení. O svůj příběh se s nimi podělí jeden z klientů. Jak říká, není na tuhle zkušenost pyšný, ale může před ní varovat ostatní. Máme se tedy na co těšit.

Michaela Michalcová