25. výročí DCHB

Národní potravinová sbírka 2017

fotoV sobotu 11. listopadu 2017 se uskuteční ve dvou vybraných prodejnách potravin ve městě Znojmě 5. ročník potravinové sbírky. Sbírka bude probíhat v obchodech KAUFLAND (pouze ul. Dukelských Bojovníků) a PENNY (ul. Přímětická) od 08:00 do 20:00hod. Vybrané potraviny poputují do určených služeb Oblastní charity Znojmo a na základě socialního šetření pak potřebným osobám na Znojemsku.

Hlavním cílem projektu je rozvinout diskuzi a iniciovat řešení problematiky nedostatku potravin na jedné straně a jejich plýtvání na straně druhé. Dalším důležitým cílem této sbírky je pomoci lidem, kteří trpí nedostatkem jídla a ocitli se v tíživé životní situaci. Takových lidí, bohužel, u nás v České republice neustále přibývá. Jde o stav, kdy jednotlivec nebo rodina, nemá dostatečné příjmy na to, aby byli schopni zajistit základní výdaje na živobytí (jídlo, oblečení, hygienické potřeby) a na bydlení. V minulém roce 2016 jsme díky Vám vybrali v Kauflandu 1 403 kg potravin a v Penny 284 kg.

Na svátek sv. Martina, v sobotu 11. 11. 2017 tak zákazníci obchodních řetězců Kaufland a Penny ve Znojmě obdrží od dobrovolníků u vchodu informační letáček o potravinové sbírce s doporučením, které trvanlivé potraviny můžou pro potřeby pomoci lidem v nouzi nakupovat, např. těstoviny, konzervy všeho druhu, instantní polévky, potraviny pro děti apod. Po zaplacení předají za pokladnami tyto potraviny do označených nákupních košíků pracovníkům Oblastní charity Znojmo.

Potraviny vydáváme osobám bez domova nebo pomohou v nelehké životní situaci rodinám s dětmi, maminkám v azylovém domě na Hradišti atd. Výdej potravin potřebným probíhá i prostřednictvím farností, které s námi úzce spolupracují. V loňském roce Oblastní charita Znojmo vydala více jak 2,6 tun potravin potřebným na Znojemsku. Díky Vám každý měsíc vydáme v průměru 50 osobám balíček s potravinami doplněné hygienou.

Přijďte 11. listopadu do Kauflandu a Penny darovat jídlo těm, kterým schází!!

Mgr. Ludvík Mihola, koordinátor potravinové sbírky