25. výročí DCHB

Služba Rodinný sociální asistent Znojmo oslavila 10 let

Před deseti lety vznikla služba Rodinný sociální asistent Znojmo, která pomáhá rodinám s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí řešit starosti a trápení. Za tu dobu poznaly pracovnice služby mnoho rodičů a dětí, kterým osud postavil do cesty mnohé překážky, ale kteří se nevzdali a překážky překonali.

Služba pomáhá rodinám v jejich domácnostech, dojede k nim do každého koutu okresu Znojmo. Rodinám pomáhá řešit problémy s bydlením, vyřizováním dávek, hospodařením, vedením domácnosti, rodinného rozpočtu nebo při komunikaci s úřady nebo školami.

Tato služba je jedinečná v tom, že neřeší problémy za rodiče a nepřebírá jejich funkci. Zaměřujeme se na nácvik dovedností a schopností rodičů pro správný chod domácnosti a pro efektivní výchovu dětí. To znamená, že za rodiny nic neděláme, nevyřizujeme, ale učíme je, jak si vše vyřešit zcela samostatně. Cílem služby je obnovit vnitřní sílu rodičů k opětovnému získání sebejistoty při řešení nejrůznějších potíží a vytvořit pro své děti domov.

Děkuji všem, kteří nám při poskytování služby pomáhají.

Radka Růžičková, vedoucí služby