25. výročí DCHB

Voňavé odpoledne v Dílně sv. Kláry

P1140771Malou předzahrádkou Dílny sv. Kláry na Mikulášském náměstí se ve čtvrtek 20. července v odpoledních hodinách linula vůně bylin. Vrátka byla otevřená nejenom pro uživatele Dílny, ale i pro jejich rodiny, přátele, pro přátele Dílny a také pro širokou veřejnost. Cestu k nám našlo asi třicet milých hostů. fotogalerie

Společně jsme strávili horké odpoledne při rozhovorech, výrobě bylinkových solí, cedulek k bylinkám z hlíny a malování pytlíčků na bylinky. Při procházce po naší mini zahrádce jsme seznámili naše hosty s kořením, bylinkami i pleveli, které potkáváme na našich zahrádkách a často je přehlížíme.

Uživatelé Dílny připravili drobné občerstvení a domácí limonády, které v odpoledním parnu přišly vhod.

Při terapiích, které v naší Dílně probíhají, často využíváme to, co na naší zahrádce roste, jak při vaření, tak při výrobě drobných dárků. Například na Vánoční výstavu, která probíhá již několik let v Domě umění.

P1140732Dílna sv. Kláry je sociálně terapeutická dílna, která ve Znojmě nabízí své služby lidem s duševním onemocněním již 17 let. Uživatelé zde dostávají podporu, aby se mohli co nejvíce zapojit samostatně do běžného života, čehož v důsledku svého onemocnění často nejsou schopni. Pomáhá jim v tom pestrá škála činností od pracovní terapie, společný nácvik vaření, cvičení, relaxační techniky, rozvoj komunikace při odpoledním sdílení až po trénink paměti. To vše napomáhá uživatelům v nabývání jistoty v péči o sebe sama, svoji domácnost, zvyšování soběstačnosti ve všech oblastech jejich života, po případě opětovnému navrácení na pracovní trh.

Záměr tohoto odpoledne se splnil. Společná řeč, společné zájmy nás všechny spojili bez rozdílu.