25. výročí DCHB

Youtuber Jirka Král v Coolně

Bez názvuKlub Coolna Moravský Krumlov usiluje o to, aby mladí lidé zažívali své obtížné životní situace v co nejmenší míře a aby si uvědomovali možná rizika související se způsobem jejich života. V rámci sociální práce s dětmi a mládeží se stále častěji objevovala témata týkající se sdělování informací na facebooku, kyberšikana, youtuberství, streamování apod.

V souvislosti s těmito tématy byly, při individuální práci s uživateli, stále častěji řešeny společensky nežádoucí, rizikové a ohrožující jevy.

Právě proto jsme se rozhodli oslovit youtubera Jirku Krále, který patří k nejznámějším a nejkultivovanějším ve svém oboru a dokonce se účastní a sám organizuje i charitativní akce. Denně oslovuje především náctileté přes youtube, facebook, instagram apod.

Po dohodě s pracovníky Coolny si Jirka Král připravil přednášku na téma youtuberství a rizika spojená se sociálními sítěmi. Tato akce se konala 30. 5. 2017  nejdříve v Coolně a poté i ve sportovní hale na nám. Klášterní Moravský Krumlov. Na úvod vystoupil místní písničkář Michal K, který zahrál na kytaru a zazpíval pár autorských skladeb. Dále se představila taneční skupina Air Crew pod vedením Jiřího „Šreký“ Nedomy, který i celou akci moderoval.

Poté vystoupil Jirka Král, který svými názory a podáním oslovil více než 150 přihlížejících. Jeho výklad byl jasný a srozumitelný. Mluvil o rizicích na internetu, zabezpečení sociálních sítí, nebezpečích při seznamování na internetu apod. Sympatický byl i jeho požadavek, aby všichni přihlížející schovali mobily, na které jej začali aktivně natáčet, místo toho, aby si užili přednášku a věnovali se obsahu. Jirka přislíbil, že na focení a podpisy bude času dost. Po ukončení přednášky následovala autogramiáda a slíbené focení. Jirka trpělivě pózoval a aktivně s každým fotil selfie.

Na závěr mohu říci, že přenáška byla ucelená, Jirka Král působil profesionálně i skromně zároveň. Na otázky přihlížejících odpovídal věcně, bez populismu, někdy ovšem i takticky, aby nikoho neurazil a nepopudil.

P.S. Vyjádření přihlížejícího pedagoga: „Ten kluk to má v hlavě srovnaný“

Martin Čapek, Klub Coolna Moravský Krumlov