Denní stacionář sv. Damiána

Stacionář je určen osobám s mentálním postižením, kombinovanými vadami a rysy autismu ve věku 16 – 64 let, které se nacházejí v nepříznivé sociální situaci v důsledku svého nepříznivého zdravotního stavu, který jim činí oslabení nebo ztrátu schopností, problémy při naplňování potřeb, vztahové problémy, sociální vyloučení a problémy s uplatňováním práv.

Těmto osobám poskytujeme pomoc a podporu při zajišťování základních potřeb, zprostředkováváme kontakt se společenským prostředím, udržujeme i rozvíjíme schopnosti a dovednosti ke zlepšení kvality běžného života a zároveň svou provozní dobou od 7:00 do 15:30 hod. umožňujeme návrat zpět do přirozeného domácího prostředí. Leták.pdf (dokument Adobe PDF)Leták.pdf

Služby poskytujeme v Denním stacionáři sv. Damiána, Mašovická 10, Znojmo - Hradiště a blízkém okolí.Kontakt

Provozní doba: pracovní dny od 7:00 do 15:30 hodin.

Uzavírka stacionáře: týden o vánočních prázdninách

Kapacita stacionáře: 25 uživatelů za den

Pracovníci: Služby Denního stacionáře poskytují odborně způsobilí pracovníci, kteří jsou speciálně vyškoleni pro tuto činnost.

• Vedoucí stacionáře: Mgr. Soňa Foitová, tel. 604 294 184
  • Sociální pracovnice: Bc. Lenka Málková
  • Pracovníci v sociálních službách

Ostatní informace, které se můžete o pracovních pozicích dozvědět. 3.2014 B popis personálního zabezpečení.pdf (dokument Adobe PDF)3.2014 B popis personálního zabezpečení.pdf

Poslání

Posláním Denního stacionáře sv. Damiána je poskytovat ambulantní sociální služby osobám ze Znojma a znojemského okresu, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení. Individuálním přístupem a podporou samostatnosti zajišťujeme jejich základní potřeby, udržujeme i rozvíjíme jejich schopnosti a dovednosti, a tím přispíváme ke zlepšení kvality a usnadnění běžného života.

Ostatní informace, které se můžete o službě dozvědět. 3.2014 A realizace.pdf (dokument Adobe PDF)3.2014 A realizace.pdf

Cíle služeb

Cílem služeb v Denním stacionáři sv. Damiána je:

• začlenění uživatele do společnosti
  • aby si uživatel osvojil dovedností, které mu umožní žít běžný život ve společenském prostředí
  • odstranění závislosti uživatele na jiné podporující osobě v oblasti naplňování základních potřeb

Usilujeme o maximálně možnou úroveň naplnění cílů podle individuálních schopností a možností uživatele.

Cílová skupina:

Okruhem osob, kterým Denní stacionář sv. Damiána poskytuje sociální služby, jsou osoby s mentálním postižením, kombinovanými vadami a rysy autismu ve věku 16 až 64 let.

Služby Denního stacionáře nejsou určeny:

• osobám bez diagnózy mentálního postižení
  • osobám, jejichž chování by z důvodu duševní poruchy závažným způsobem narušovalo kolektivní soužití
  • osobám, jejichž zdravotní stav vyžaduje neustálou odbornou zdravotní péči
  • osobám, jež se vlivem imobility neobejdou bez využívání zvedacího zařízení
  • osobám, které mají infekční onemocnění, které by mohlo ohrozit ostatní uživatele a pracovníky zařízení
  • osobám neslyšícím
  • osobám, které nerozumí česky
  • osobám, jejichž zdravotní stav vyžaduje po celou dobu přítomnosti v zařízení individuální péči jednoho pracovníka a současně vylučuje přítomnost dalších uživatelů a to z důvodu bezpečnosti, z provozních a personálních důvodů a s ohledem na zachování kvality služeb.

Zásady poskytovaných služeb:

• zachování lidské důstojnosti a práv uživatelů

Zásadu naplňují všichni zaměstnanci svým uctivým chováním k uživatelům zařízení, a to dle týkajících se norem, předpisů, kodexů a vlastní empatie. Pracovníci respektují a dodržují práva všech uživatelů.

•  uplatňování individuálního přístupu

Přihlížíme na jedinečnost uživatele (na jeho možnosti, schopnosti, individuální potřeby), přizpůsobujeme mu individuálně vhodnou komunikaci, aktivizaci, podporu při činnostech a stanovujeme reálné individuální cíle s respektováním vlastní vůle.

• zachování mlčenlivosti

Pracovníci služby jsou vázáni mlčenlivostí podle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách.

• podpora nezávislosti a sociálního začleňování uživatelů

Pracovníci aktivně podporují rozvoj samostatnosti uživatele, motivují ho k činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace a posilují sociální začleňování uživatele.

Poskytované služby

Úhradu za poskytované sociální služby hradí uživatel podle aktuálně platného sazebníku ceník.pdf (dokument Adobe PDF)ceník.pdf vycházejícího ze zákona č. 108/2006 Sb. a §12 prováděcí vyhlášky č. 505/2006 Sb.

Otázky a odpovědi

Komu je Stacionář určen?

Jak se dostanu do Denního stacionáře sv. Damiána?

Naše zařízení se nachází na adrese Mašovická 10, Znojmo - Hradiště (48°51'37.12"N; 16°1'52.3"E) a je dobře dostupné městskou hromadnou dopravou, linka 801, jejíž zastávka je vzdálena cca 100 metrů od naší budovy. Na téže zastávce staví i linkový spoj 817.

Musím chodit každý den, když je to denní stacionář?

Ne, nemusíte. Je zcela na Vás, kdy, kolikrát a na jak dlouho přijdete.

Jsou služby vhodné i pro osoby s těžkým stupněm postižení?

Ano,pro tyto osoby je Stacionář bezbariérový, vybaven Sneozelenem, pomůckami pro aktivizaci smyslového vnímání, hudebními nástroji, relaxačními pomůckami aj. Dále se nabízí možnost využití zahrady, příjemného klidného okolí Hradiště a Národního parku Podyjí.

Jaké pracovní aktivity Stacionář nabízí?

Aktivizační činnosti se odvíjejí od potřebnosti a zájmu uživatelů. Lze využít jak aktivity v dílnách, tak na zahradě, cvičné úklidové místnosti, kuchyňce i v přírodě. Dřevařská dílna nabízí vytvoření pracovních dovedností jako je jednoduché opracování dřeva a pro výrobu výrobků jako např. dřevěné hračky, sochy, dlabané mísy, ptačí budky, hlavolamy aj.V multidílně uživatelé získávají pracovní návyky a dovednosti potřebné např. pro malbu obrazů, výrobu svíček, šperků, papírových i hliněných výrobků apod. Další výchovné a vzdělávací aktivity se konají ve společenské místnosti, která nabízí řadu možností skupinové i individuální práce (opakování školních vědomostí, práce na PC, řečová výchova, stolní hry aj.).

S kým se ve Stacionáři setkám?

Ve Stacionáři na Vás čeká poměrně mladý kolektiv proškolených pracovníků a kamarádů, kteří se ze všeho nejraději smějí, ale i pracují na počítači, v dílnách, tančí, zpívají, zkrátka vše co je napadne a na co mají náladu.

Pokud chci využívat služeb Stacionáře, musím uzavřít smlouvu?

Ano, jde o smlouvu písemnou, kterou však kdykoli můžete vypovědět.

Platí se za služby?

Ano, platí se podle skutečně spotřebovaného času k zajištění úkonu podle platného sazebníku.

Co mohu dělat, pokud budu se službami nebo s pracovníky nespokojený/á?

Můžete podat stížnost, přesný postup, jak stížnost podat, Postup pro podání stíž.nosti.pdf (dokument Adobe PDF)Postup pro podání stížnosti.pdf

Kromě Denního stacionáře sv. Damiána poskytujeme i jiné sociální a zdravotní služby a nabízíme další činnosti.