25. výročí DCHB

Pracovník do Klubu Coolna ve Znojmě

Pečovatelka do Charitní pečovatelské služby

Tříkrálová sbírka 2017

Konečná částka činí 2 016 318,- Kč. Moc děkujeme.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2017 web.pdf

více informací

Domov pro matky a otce v tísni Znojmo

nove logo ip

Projekt Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_005/0002207 je financován z Evropského sociálního fondu, Státního rozpočtu ČR a rozpočtu Jihomoravského kraje.

V Domově pomáháme matkám a otcům s dětmi popř. těhotným ženám v tíživé životní situaci a podporujeme matky a otce k plnohodnotnému životu. Kontakt na službu

Poslání

Posláním Domova pro matky a otce v tísni je poskytovat ubytování a pomoc matkám a otcům s dětmi, popř. těhotným ženám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení, kteří nejsou schopni tuto situaci řešit vlastními silami. Vytváříme podmínky pro to, aby uživatel s dětmi získal dovednosti pro samostatný život v přirozeném prostředí.

Pomoc a podpora vychází z individuálně určených potřeb, respektuje důstojnost a lidská práva osob, kterým je tato sociální služba určena

Cílem služby je:

• poskytnout ubytování na dobu nezbytně nutnou
  • vytvořit bezpečné a klidné prostředí
  • motivovat matky, otce a těhotné ženy k odpovědnému přístupu k životu, péči a výchově dětí, vedení domácnosti a hospodaření s financemi
  • motivace k doplňování  vzdělávání a hledání zaměstnání
  • návrat uživatelů do společnosti – prevence sociálního vyloučení, stabilizace, převzetí zodpovědnosti za vlastní život

• matky s dětmi do 18 let
  • otcové s dětmi do 18 let
  • těhotné ženy

Matky/otcové s dětmi a těhotné ženy v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení a nedokážou bez podpory tuto situaci řešit.

Komu službu neposkytujeme:

• osobám nespadajícím do cílové skupiny
  • osobám, jejichž zdravotní stav vyžaduje ústavní péči ve zdravotnickém zařízení
  • osobám, jejichž chování z důvodu duševní poruchy závažným způsobem narušuje kolektivní soužití
  • osobám s vážnými  zdravotními nebo psychickými problémy, osobám, užívajícím návykové látky, které by jim bránili v samostatné péči o dítě a svoji osobu v zařízení
  • úplným rodinám

Zásady poskytování služby

• aktivizace a motivace uživatele
  • individuální přístup k uživateli
  • odbornost
  • respekt
  • diskrétnost
  • spolupráce
  • dobrovolnost
  • podpora lidského života v jakékoliv formě

Služba obsahuje tyto činnosti

• poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy

( vytvoření podmínek pro samostatnou  přípravu nebo pomoc s přípravou stravy )

• poskytnutí ubytování po dobu zpravidla nepřevyšující 1 rok

( umožnění celkové hygieny těla, vytvoření podmínek pro zajištění úklidu, praní a žehlení osobních prádla, výměna ložního prádla )

• pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

( pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z individuálních plánů, pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob, včetně uplatňování zákonných nároků a pohledávek )

• základní sociální poradenství

( poskytnutí informace směřující k řešení nepříznivé sociální situace prostřednictvím sociální služby, poskytnutí informace o možnostech výběru druhu sociálních služeb podle potřeb osob, a o jiných formách pomoci, např. o dávkách pomoci v hmotné nouzi a dávkách sociální péče, poskytnutí informace o základních právech a povinnostech osoby, zejména v souvislosti s poskytováním sociálních služeb )

Další činnost

• volnočasové aktivity pro matky/otce a jejich děti
  • materiální pomoc ( ošacení )
  • duchovní chvilky
  • individuální terapie s psychologem

Jedná se o placenou sociální službu, uživatel se na úhradě provozních nákladů podílí částkou dle zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb.

Uživatel je povinen zaplatit úhradu za poskytnutí sociální služby v částce :

Těhotná žena                       13O,- Kč/den

Matka/otec                          1OO,- Kč/den

Dítě                                          7O,- Kč/den

Kapacita zařízení :

K dispozici je 13 bytových jednotek s 43 lůžky, přičemž 1 matka/1 otec s dítětem/dětmi po případě těhotná žena  obývá samostatně bytovou jednotku.

Kromě Domova pro matky a otce v tísni poskytujeme i jiné sociální a zdravotní služby a nabízíme další činnosti.