První Charitní pouť

DSC03703Kolem třetí hodiny se začali ke kapli sv. Antonína ve Znojmě - Hradišti scházet poutníci. Celkem se nás sešlo asi šedesát včetně našich přátel z Charity v Retzu. Po úvodních slovech ředitele Charity Znojmo Evžena Adámka a otce Jindřicha Čoupka, který celou pouť duchovně vedl, jsme se vydali Gránickým údolím vstříc kostelu Nalezení sv. Kříže. fotogalerie

Pouť se koná v rámci Dne Charity, který každý rok pořádáme, abychom přiblížili naši činnost veřejnosti, ale letos jsme se rozhodli jej pojmout trochu jinak, a proto jsme uspořádali první Charitní pouť,“ informoval ředitel Evžen Adámek, vysvětlil také, že Den Charity se pořádá ve dnech okolo svátku, sv. Vicence z Pauly, který je vlastně zakladatelem Charity. Zakládal charitativní spolky, staral se o chudé, sirotky a vdovy

Během cesty proběhlo šest zastavení, ve kterých jsme se přimlouvali za každou oblast činnosti, ve které Oblastní charita Znojmo působí. Také jsme se trochu zapotili při výstupu do kopce, ale všichni jsme to zvládli bez větších potíží, a kdyby ne, tak by nám první pomoc rády poskytly zdravotní sestry z Charitní ošetřovatelské služby.

Poté jsme prošli parkem a tím dorazili do našeho cíle kostela Nalezení sv. Kříže, kde se uskutečnila mše sv., kterou sloužil Mons. Pavel Posád. „Jsem moc ráda, že jsem se pouti zúčastnila a těším se, že se stane tradicí,“ uvedla jedna z účastnice pouti.

Kostel byl zaplněn do posledního místa. Během mše byla pěkná atmosféra, ale jak říkal, otec biskup Pavel ve svém kázání: „Až přijdete dnes domů, neříkejte, že tu byla pěkná atmosféra, ale řekněte, že tu byl Bůh.“ Tak přesně tak to bylo po celou dobu mše a poutě cítit. Po mši bylo pro všechny připraveno pohoštění, které připravili zaměstnanci a klienti našich služeb.

V průběhu pohoštění si účastníci poutě a poté mše svaté sdělovali své dojmy. Paní Renate z Charity v rakouském Retzu radostně sdělovala panu biskupovi Pavlovi, že sice kázání v češtině nerozuměla, ale jeho promluva naplnila její srdce radosti a nadějí, protože hovořil velmi vstřícně a to ona poznala z intonace hlasu. Otec biskup byl mimořádně potěšen touto informací a bylo vidět, že mu udělala radost.

Jsem ráda, že rok Božího milosrdenství, vyhlášený svatým otcem nejen přinesl Svatou bránu do „našeho“ kostela ve Znojmě, do kterého putují poutníci z širokého okolí, ale přispěl k aktivnímu probuzení křesťanů. Tato atmosféra byla cítit na celém průběhu Charitní poutě. Všichni zúčastnění si sdělovali pozitivní prožitek z celé akce, na který se jen tak nezapomíná.