Koláč pro Hospic

Dne 3. 10. 2018 od 8:00 do 17:00 hod. na ulici Obroková ve Znojmě a v Moravském Krumlově. Přijďte podpořit dobrou věc! více informací

Ve znojemské Coolně to žije!

IMG_0392Říjnový program v Klubu Coolna určovaly tři důležité dny – 1. 10. Mezinárodní den vegetariánství, 2. 10. Světový den nenásilí a 1. 11. Mezinárodní den veganství. Celý měsíc jsme se proto věnovali tématu nenásilí. Pro klienty jsme proto připravili řadu tematických workshopů, ať už se jednalo o povídání o tom, co je pro naše tělo (ne)zdravé, jak neubližovat ostatním ani sám sobě, nebo jak se naučit zklidnit a relaxovat.fotogalerie

Velký úspěch měl také workshop a týmová hra na téma nenásilí, kdy si klienti připomněli důležité osobnosti, které se snažily o celosvětový mír (Gándhí, Matka Tereza…), seznámili se s „pomáhajícími“ organizacemi (Unicef, Charita, ADRA…)

Další z krátkých přednášek se týkala dobrovolnictví a ukázala uživatelům Klubu Coolna cestu, jak se mohou sami zapojit do dění ve Znojmě – upozornila je na možnost spolupracovat s dobrovolnickým centrem pod hlavičkou znojemské charity nebo na možnost zapojit se do projektu Pět P, který zaštiťuje ADRA.

V duchu nenásilí se nesly i tradiční páteční filmové projekce, klienti se seznámili například s filmem Amelie z Montmartru.

26. října se v Coolně konal COOL Cup, turnaj ve stolním fotbálku a ping pongu, kterého se zúčastnilo osm nízkoprahových klubů z Jihomoravského kraje a Vysočiny. Tato akce se koná (vždy v jiném NZDM) dvakrát za rok a mezi uživateli patří k nejoblíbenějším. Hostitelská znojemská Coolna si odnesla hned dva poháry, naši klienti zvítězili ve stolním fotbálku v kategorii do patnácti let a ve stolním tenise.

V listopadu jsme vydali další číslo časopisu Cooltime. Předchozí čísla se týkala poruch příjmu potravy, zneužívání energy drinků a marihuany, to listopadové bylo o virtuální realitě. Protože je to téma, které se týká velké většiny našich klientů, provázely celý listopad filmové projekce o virtuální realitě – klienti zhlédli například filmy o bezpečném seznamování se na internetu, o nebezpečné závislosti na online hrách nebo o tom, jak dokáže „virtuální realita“ ohrozit realitu skutečnou.

Nechyběly ani workshopy na téma kyberšikana nebo sexting.

Klienti Coolny se také poprvé zúčastnili „parlamentu“, kdy dostali možnost s pracovníky otevřeně diskutovat o tom, co v klubu změnit nebo zlepšit. Klienti se sami chtějí více zapojovat do programu klubu, naplánovali si dva turnaje (ve stolním fotbale a ping pongu) a také dvouhodinový taneční workshop, do kterého „organizátorky“ zapojily nejen uživatelky klubu Coolna, ale i pracovnice.

Bc. Michaela Michalcová