Závěrečná zpráva projektu Aby rodina byla domovem

Dne 31. 3. 2016 skončil projekt Oblastní charity Znojmo „Aby rodina byla domovem“, který probíhal od 1. 4. 2015. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Projekt se zaměřil na podporu rodin s dětmi se sociálním znevýhodněním, které se nachází v takové tíživé životní situaci, která rodičům brání naplňovat výchovnou, citově-emocionální a ekonomickou funkci rodiny a vést běžný způsob života.

Pracovníci projektu podporovali rodiče v jejich snaze o zlepšení životní situace, vedli je k samostatnému a odpovědnému životu. Posilováním dovedností a schopností rodičů i dětí prostřednictvím aktivit projektu mohly rodiny dosáhnout takové úrovně soběstačnosti, aby byly schopny sami řešit problémy, které jsou příčinou jejich obtížné životní situace. Projekt nabízel terénní sociální práci s rodiči a dětmi v regionu Znojmo a Moravský Krumlov.

Stěžejní aktivitou projektu byla terénní sociální práce zaměřená na podporu dětí se specifickými poruchami učení. Tato aktivita přinesla rodičům i dětem nové dovednosti ve vzdělávacím procesu prostřednictví nácviku zavádění doporučených vzdělávacích postupů do domácí školní přípravy svých dětí. Rodiče často nevěděli, jak se s dětmi učit, neznali příčinu jejich školních neúspěchů, často na děti kladli větší nároky, než byly děti schopny zvládnout. A právě tato aktivita se zaměřila na odstranění příčin školní neúspěšnosti, které vyplývají z nízké sociální úrovně rodiny, z nízké vzdělanostní úrovně rodičů, ze sociálního vyloučení, ve kterém rodiny žijí.

Více o projektu a jeho výstupech se dočtete na webových stránkách: http://znojmo.charita.cz/charitni-sluzby/rodinny-socialni-asistent/aby-rodina-byla-domovem/

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.