Služba Rodinný sociální asistent Znojmo slaví v listopadu 13 let
10. listopadu 2020 Články

Služba Rodinný sociální asistent Znojmo slaví v listopadu 13 let

Před třinácti lety vznikla služba Rodinný sociální asistent Znojmo, která pomáhá rodinám s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí řešit starosti a trápení, ale i radovat se z úspěchů nebo každodenních maličkostí. Za tu dobu poznaly pracovnice služby mnoho rodičů a dětí, kterým osud postavil do cesty mnohé překážky, ale kteří se nevzdali a překážky překonali.

Rodinné asistentky pomáhají rodinám v jejich domácnostech, dojedou k nim do každého koutu okresu Znojmo. Rodinám pomáhají řešit problémy s bydlením, vyřizováním dávek, hospodařením, vedením domácnosti, rodinným rozpočtem, se zadlužením, vztahy v rodině a nyní také s distanční výukou dětí. Pracovnice služby pomohou i při komunikaci s úřady nebo školami, vyplnit žádosti či jiné písemnosti nebo doprovodí rodiče na úřady nebo soudní jednání.

Tato služba je jedinečná v tom, že neřeší problémy za rodiče a nepřebírá jejich funkci. Rodinné asistentky se zaměřují na nácvik dovedností a schopností rodičů pro správný chod domácnosti a pro efektivní výchovu dětí. To znamená, že za rodiny nic nedělají, nevyřizují, ale učí je, jak si vše vyřešit zcela samostatně. Cílem služby je obnovit vnitřní sílu rodičů k opětovnému získání sebejistoty při řešení nejrůznějších potíží a pomoct rodičům, aby jejich rodina byla pro jejich děti domovem.

Děkuji všem, kteří nám při poskytování služby pomáhají.

Radka Růžičková, vedoucí služby