Coolna Moravský Krumlov

Coolna MK2iDruh sociální služby: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež.

Okruh osob: Starší děti (11-15 let), dorost (16-18 let), mladí dospělí (19-26 let).

Kontakt na službu v Moravském Krumlově

Kapacita ambulantní formy poskytování:
  • počet klientů - 20
  • jedná se o okamžitou kapacitu

Provozní doba ambulantní formy poskytování:

pondělí:

úterý:

středa:

14:00 - 16:00 - školní prázdniny: 12:00-14:00

čtvrtek:

pátek:

12:00 - 16:00 - školní prázdniny: 10:00-14:00

Kapacita terénní formy poskytování:
  • počet klientů - 2
  • jedná se o okamžitou kapacitu
Provozní doba terénní formy poskytování:

středa:

Poslání nízkoprahového Klubu Coolna:

Posláním Klubu Coolna je usilovat o sociální začlenění a pozitivní změnu v životním způsobu dospívajících a mladých dospělých v Moravském Krumlově, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci (rozpad rodiny, problémy se školou, pasivní životní stereotyp, obtížné události mezi vrstevníky apod.). Prostřednictvím nabídky sociálních služeb (vzdělávacích a volnočasových aktivit, poskytováním informací, odborné pomoci a podpory) se snažíme předcházet jejich sociálnímu vyloučení.

Pracovníci reflektují potřeby, které jsou u cílové skupiny aktuální a v rámci individuální práce poskytují jednotlivé činnosti sociální služby.

Cíle Klubu Coolna:

Služba si klade za cíl zlepšit kvalitu života dětí a mládeže ohrožených společensky nežádoucími jevy předcházením nebo snížením sociálních a zdravotních rizik souvisejících se způsobem jejich života. Umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí a vytvářet podmínky k řešení jejich nepříznivé sociální situace.

Cíle Klubu Coolna jsou:

• Monitorovat situaci cílové skupiny v dané lokalitě.
  • Vyhledávat a kontaktovat cílovou skupinu.
  • Zajišťovat bezpečný prostor cílové skupině při využívání sociální služby Klubu Coolna.
  • Poskytnout podporu při začlenění cílové skupiny do skupiny vrstevníků i do společnosti.
  • Poskytnout podporu cílové skupině při zvládání a řešení nepříznivých sociálních situací.
  • Poskytnout podporu při realizaci osobních aktivit a  aktivního trávení volného času cílové skupiny.
  • Zvýšit sociální schopnosti a dovednosti cílové skupině.
  • Poskytnout cílové skupině informace vedoucí k prevenci sociálně patologických jevů.

Zásady poskytovaných služeb:

Klub Coolna  poskytuje služby v souladu se zákonem stanovenými základními zásadami poskytování sociálních služeb s ohledem na individuálně určené potřeby osob, kterým je služba poskytována (§2 zák. č. 108/2006 Sb. o sociálních službách).

• Individuální přístup - Pomoc poskytovaná v rámci sociální služby vychází z individuálně určených potřeb uživatelů a respektuje jejich vlastní vůli a rozhodnutí.
  • Aktivní působení - Pracovníci aktivně podporují rozvoj samostatnosti uživatele, motivují ho k činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace a posilují sociální začleňování uživatele.
  • Mlčenlivost - Pracovníci služby jsou vázáni mlčenlivostí podle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách.
  • Nízkoprahovost - služba naplňuje charakter nízkoprahovosti:
  • Dostupnost - provozní doba a charakter služby odpovídá potřebám cílové skupiny.
  • Bezplatnost - základní činnosti poskytované službou jsou dle Zákona 108/2006 Sb. bezplatné.
  • Bezpečný prostor - je zajišťován prostřednictvím pravidel Klubu Coolna.
  • Dobrovolnost - uživatel vstupuje do služby a využívá ji na základě dobrovolnosti.
  • Anonymita - Uživatel má možnost zůstat v anonymitě. Uživatel poskytuje jen ty údaje, které jsou stanoveny jako nezbytné pro poskytování odborné a kvalitní služby.
  • Respekt - služba vytváří podmínky, v nichž se uživatelé služeb mohou cítit důstojně     a bezpečně. Pracovníci uznávají názory a vlastní rozhodnutí uživatelů a dodržují jejich práva. Dodržován je také rovný přístup k uživatelům či zájemcům o službu

Cílová skupina Klubu Coolna:

Děti a mládež ve věku 11 - 26 let pohybující se v Moravském Krumlově, kteří jsou ohroženi společensky nežádoucími jevy nebo zažívají nepříznivou sociální situaci.

Cílová skupina zažívá nepříznivé sociální situace, ve kterých se těžce orientuje a které jsou obtížně řešitelné vlastními silami. Mezi takové události řadíme:

• problémy se školou a se zaměstnáním (špatný prospěch, šikana, záškoláctví, nezaměstnanost, dluhová problematika)
  • problémy v rodině (nové vztahy rodičů, časté stěhování, útěky z domova, nízká životní úroveň rodiny, neplnění základních rodičovských povinností, generační konflikty, konflikty se sourozenci)
  • vztahové problémy (s vrstevníky, s partnerem, s autoritami, problémy s přijetím sebe sama)
  • experimentování s návykovými látkami, závislosti (alkohol, cigarety, marihuana či jiné drogy, patologické hráčství)
  • problémy se zákonem a společenskými normami (rasismus, xenofobie, domácí násilí, kyberšikana, nelegální graffiti, drobné krádeže, pohlavní zneužívání, stalking, dealerství drog, nízká finanční gramotnost)
  • ohrožující životní styl (poruchy příjmu potravy, sebepoškozování, promiskuita, nedostatečné hygienické návyky, pasivní trávení volného času)

K cílové skupině se vztahují další (doplňkové) charakteristiky:

• nemohou nebo nechtějí se zapojit do standardních volnočasových aktivit,
  • vyhýbají se standardním formám institucionalizované pomoci a péče,
  • dávají přednost pasivnímu trávení volného času,
  • dávají přednost trávení volného času mimo rodinu,
  • mají životní styl, díky kterému se dostávají do konfliktů, který je ohrožující pro ně samé nebo jejich okolí,
  • nepřicházejí s jasnou zakázkou nebo ji nedovedou či nechtějí definovat tak, jak to vyžadují jiné typy služeb,
  • dávají přednost způsobu života "tady a teď", před plánováním jednotlivých kroků v řešení své životní situace,
  • těžce se orientují ve svém sociálním prostředí a obtížně si vytváří podmínky k řešení své nepříznivé sociální situace.

Pomáháme řešit tyto nepříznivé životní situace:

• volný čas - opakovaný výskyt a pohyb na určitém místě („zevl“- nudění se, nic nedělání) s partou i bez party, pasivní trávení volného času
  • rizikové skupiny - výskyt ve skupině, která vykazuje znaky společensky nepřijatelného chování, (např. vytetovaný hákový kříž, užívání návykových látek, hlasitý projev na veřejnosti)
  • Konfliktní jednání - nápadné chování (např. agresivní, samotářské, zmatené), dostávají do konfliktů, ohrožují sebe sama nebo jejich okolí, dávají přednost způsobu života "tady a teď", před plánováním jednotlivých kroků v řešení své životní situace.
  • škola - špatný prospěch, záškoláctví
  • šikana - oběť či agresor, chce pomoci šikanu řešit
  • vztahy - s vrstevníky, s partnerem, s autoritami, problémy s přijetím sebe sama
  • životní styl, péče o sebe - poruchy příjmu potravy, sebepoškozování, samotetování, promiskuita, problémy s přijetím sebe sama, zanedbaná péče o vlastní osobu (např. zapáchající uživatel, špinavé a roztrhané oblečení)